image11_lightbox

152

χρόνια εμπειρίας

Προφίλ Φ.Ε.Ε.

Μια μεγάλη αγκαλιά για τον συνάνθρωπό μας

Από την ίδρυση της Φιλόπτωχου Εταιρίας Ερμουπόλεως, η προσέγγιση των δράσεών της. είναι ανθρωποκεντρική.

Η Διοίκηση είναι όργανο στη διάθεση του σκοπού της ΦΕΕ που είναι ένας και μοναδικός: “Αξιοπρεπή διαβίωση με υψηλά στάνταρ”!

Στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση, περίθαλψη και η φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων, διασφαλίζοντας την ευημερία των ηλικιωμένων και το σεβασμό της προσωπικότητας τους σε ένα περιβάλλον ζεστό και φιλόξενο δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ατομικότητα, ασφάλεια, ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια τους, καθώς και στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Ιστορικό

 

Το φιλανθρωπικό Σωματείο «ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΤΑΙΡΕΙΑ  ΕΡΜΟΥΠΟΛΕΩΣ» συστήθηκε στην Ερμούπολη Σύρου κατά το έτος 1871.  Η σύστασή του ήταν αποτέλεσμα του έντονου φιλανθρωπικού πνεύματος, που επικρατούσε κατά την χρονική εκείνη περίοδο στην Ερμούπολη, η οποία άκμαζε οικονομικά.

Σκοπός της «ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  ΕΡΜΟΥΠΟΛΕΩΣ» υπήρξε από της σύστασής της η περίθαλψη των πτωχών και ανίκανων για εργασία στο Γηροκομείο, που είχε οικοδομηθεί τρία χρόνια αργότερα.

Τον εν λόγω σκοπό ξεπλήρωσε στο ακέραιο η «ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΤΑΙΡΕΙΑ  ΕΡΜΟΥΠΟΛΕΩΣ» με την παροχή περίθαλψης από της σύστασής της, σε χιλιάδες ηλικιωμένους και πτωχούς κατοίκους της Σύρου και όχι μόνο, εξακολουθεί δε να εκπληρώνει μέχρι και σήμερα, με αποτέλεσμα να αποκτήσει την εκτίμηση των Συριανών, οι οποίοι με αγάπη και στοργή την περιέβαλλαν ανέκαθεν.

Η «ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΤΑΙΡΕΙΑ  ΕΡΜΟΥΠΟΛΕΩΣ», ένα Σωμα-τείο, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, έχει αναγνωρισθεί ως Ειδικό Φιλανθρωπικό Σωματείο από το 1972 και από το 2009 λειτουργεί ως Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, δυναμικότητας πενήντα πέντε (55) κλινών.

Η «ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΤΑΙΡΕΙΑ  ΕΡΜΟΥΠΟΛΕΩΣ» διοικείται από 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Από τα μέλη του, οκτώ (8) εκλέγονται κατά τις αρχαιρεσίες που ενεργούνται κάθε τέσσερα χρόνια, από τα μέλη του Σωματείου, τέσσερα (4) διορίζονται από τον Δήμο Σύρου – Ερμού-πολης και τις υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνουν, σύμφωνα με τη διαθήκη του Μεγάλου Ευεργέτη αειμνήστου ΝΙΚΟΛΑΟΥ  ΑΝΔΡΟΥΛΗ, οι εκάστοτε  Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, ο Πάρεδρος του Νομικού Γραφείου Σύρου και ο Διευθυντής του Υποκαταστήματος Εθνικής Τράπεζας.

Το Δ.Σ. της Φ.Ε.Ε

Κομνηνός Στρογγύλης

Πρόεδρος

Νικήτας Γρυπάρης

Αντιπρόεδρος

Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Γάγγος

Ταμίας

Αυγουστίνα Δουράτσου - Τράκα

Μέλος

Εμμανουήλ Βήχος

Μέλος

Γεώργιος Δούναβης

Μέλος

Κανδιώ Μαραγκού

Μέλος (Δικηγόρος)

Δημήτριος Κοσμάς

Μέλος (Αναπληρωτής Δημάρχου Σύρου Ερμούπολης)

Ανθή Χαλκιά

Γενικός Γραμματέας

Ελευθέριος Πιταούλης

Μέλος

Ευστάθιος Μπαρμπούνης

Μέλος

Ευστράτιος Φουτσιτζίδης

Μέλος

Αγγελική Πρίντεζη

Μέλος

Ρούσσος Λεονάρδος

Μέλος

Κωνσταντίνος Φουντουκίδης

Μέλος (Δ/ντής Υποκαταστήματος Εθνικής Τράπεζας)

Πόροι του Σωματείου

Σύμφωνα με τα άρθρο 20 του ισχύοντος Καταστατικού του Σωματείου οι πόροι προέρχονται από την ετήσια συνδρομή των μελών, η οποία ανέρχεται στο ποσό των πενήντα #50,00# ευρώ, από το προϊόν των κάθε μορφής εισπράξεων, που πραγματοποιούνται εντός του Γηροκομείου Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, προστάτη του Γηροκομείου μας, οι οποίες τελευταία είναι ελάχιστες, από τις εισφορές των διαβιούντων γερόντων γεροντισσών στο Γηροκομείο, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι χαμηλότερες των τριακοσίων #300,00# ευρώ, από τα μερίσματα μετοχών της Τράπεζας Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας που την τελευταία τριετία δεν έχει χορηγήσει μέρισμά, από τα μισθώματα ακινήτων τα οποία το τελευταίο διάστημα ορισμένοι μισθωτές μας δυσκολεύονται να καταβάλλουν, από δωρεές ιδιωτών, είτε σε χρηματικά ποσά είτε σε παράθεση γευμάτων, από κρατικές επιχορηγήσεις, οι οποίες την τελευταία πενταετία είναι μηδενικές, δείγμα της κρατικής αδιαφορίας σε ένα ιστορικό φιλανθρωπικό Σωματείο, που λειτουργεί ως Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα

Ενώ η κρατική επιχορήγηση είναι μηδενική, από την άλλη μεριά το κράτος φορολογεί το Σωματείο ως να πρόκειται για κερδοσκοπική επιχείρηση., ενδεικτικά επισημαίνεται ότι το 2011 οι διάφοροι φόροι που επιβλήθησαν στο Σωματείο ανήλθαν στο ποσό των #45.000,00# ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, του οποίου τα μελή δεν αμείβονται για την προσφορά τους, λαμβάνει διάφορα μέτρα περιορισμού των λειτουργικών δαπανών ποτέ όμως σε βάρος  της διατροφής, της καθαριότητας, της θέρμανσης και της περίθαλψης των γερόντων – γεροντισσών του Γηροκομείου.

Οποιοσδήποτε έχει την οικονομική δυνατότητα, εάν το επιθυμεί, μπορεί να προσφέρει τον οβολό του καταθέτοντας στον υπ’ αριθ. 469/296002-89 λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας οποιοδήποτε ποσό, το οποίο να γνωρίζει ότι θα ανακουφίσει οικονομικά το Σωματείο, το οποίο κατά την παρούσα περίοδο της οικονομικής και όχι μόνο κρίσης αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Copyright 2023. All rights reserved. Developed by Ly.Kos